TallyKey ladestander ved Lyngby station


af Per Praëm, Dansk Elbil Komité (28-august-2009)

Mandag den 31 august. kl 13,30 kunne Co2penhagen indvie en ladestander for el-biler ved Lyngby Station.

Formålet er at muliggøre opladning af den parade af elbiler, som vil tilbyde offentligheden prøve ture frem og tilbage mellem den unikke Klima festival på DTU i weekenden 4-6. sept.

Klima festivalen har navnet "Co2penhagen" og er et grund element i den brede nationale optakt til FN's klima topmøde i december.

TallyKey har mange års erfaring med distributionsstandere for vand og el. Det er for os derfor en forholdsvis simpel sag at videreudvikle det eksisterende design og den omfattende know-how til et velfungerende og gennemprøvet distributionssystem for el-biler.

TallyKey hardware består af førsteklasses kvalitetskomponenter, der har bevist deres kvalitet, driftssikkerhed og holdbarhed igennem mere end 15 år. Også softwaren er gennemprøvet og fleksibel, så den kan tilpasses operatørens og forbrugerens behov.

Kundekort kan udstedes som kontokort hos en operatør. Det vil også kunne bestilles og krediteres penge via internettet, hvor kunden også har adgang til diverse statistiske oplysninger om sit eget forbrug samt generel information om ladesystemets netværk. En anden mulighed er at kort sælges via forretninger og kiosker, eller i automater nær ladestationen.

Operatørens forskellige ladestationer er forbundet til internettet via kabel eller radio, og dermed til en central server. Når kunden indsætter sit kort tjekker systemet om der er penge på kontoen. Opladning kan derefter foregå så længe der er dækning derfor. Alternativt har kunden en vis kredit hos operatøren, og betaler f.eks. for sit forbrug via PBS månedsvist bagud.

Er der ingen penge på kontoen, eller er kreditmaksimum overskredet afvises eller afbrydes opladningen omgående.

Siden foråret 2009 gennemfører TallyKey i samarbejde med McDonalds og Eldon et pilotprojekt med ladestandere til el-biler i Sverige. Opsætningen af standerne ved Lyngby Station og på DTU er de første operationelle TallyKey el-bil opladere i Danmark, men det ventes at mange flere snart vil følge.